Brzoskwiniowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.Mąkę i proszek przesiewamy,dodajemy do m asy ,mieszamy łyżką.Dno tortownicy o wymiarach 24cm smarujemy margaryną,wkładamy ciasto,pieczemy ok 15min w temp 170C.Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche,studzimy. Mandarynki osączamy z zalewy, do soku dolewamy tyle wody,aby była szklanka ,wlewamy do rondelka.Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody,odstawiamy do napęcznienia. Galaretkę cytrynową wsypujemy do soku,i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu,aż galaretka się rozpuści.Dodajemy żelatynę ,mieszamy aby ja rozpuścic ,studzimy. Mandarynki siekamy ,ewentualnie usuwamy białe błonki. Serek,ser ,cukier i mandarynki wkładamy do miski,miksujemy by połączyc składniki .Wlewamy chłodną ale płynną galaretkę z sokiem mandarynkowym i żelatyną,miksujemy chwilę.Śmietanę ubijamy na sztywno ,porcjami dodajemy do masy,miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia składników ,odstawiamy. Miskę o średnicy 28 cm i 12cm wysokości wykładamy folią aluminiową.Brzoskwinie osączamy,1 połówkę odkładamy,resztę kroimy w cienkie plasterki I zaczynając od dna miski wykładamy ją całą plasterkami brzoskwiń.Zostawiamy od góry ok 1,5 cm rant bez owoców .w Wykładamy do miski lekko tężejącą masę ,przykrywamy biszkoptem,lekko dociskamy. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godz aby stężało .Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody,studzimy. Stężały torcik wykładamy do góry dnem na płaski talerz i za pomocą pędzelka smarujemy tężejącą galaretką .Smarujemy 2-3 razy ,po każdym smarowaniu wkładamy ciasto do lodówki, aby warstwa galaretki stężała.Dekorujemy śmietaną ubitą z pudrem i zagęstnikiem,brzoskwinią i miętą,chłodzimy przez noc.
Komentarze