Brzoskwiniowa kopuła

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto pięknie się prezentuje,jest ozdobą stołu na każdej imprezie.Trochę pracochłonne,ale cytrusowo- śmietanowy smak to wynagradza.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt 2 jajka 1|2 szkl mąki tortowej 1|2 łyżeczki proszku do pieczenia 1|3 szkl cukru Masa 0|5 l śmietanki 36% 200g zmielonego sera 1 serek homogenizowany naturalny 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka żelatyny 1 puszka mandarynek 4 łyżki cukru Dodatkowo 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 250ml śmietanki 36% +łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix,listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brzoskwiniowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brzoskwiniowa kopuła 1. Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.Mąkę i proszek przesiewamy,dodajemy do m asy ,mieszamy łyżką.Dno tortownicy o wymiarach 24cm smarujemy margaryną,wkładamy ciasto,pieczemy ok 15min w temp 170C.Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche,studzimy. Mandarynki osączamy z zalewy, do soku dolewamy tyle wody,aby była szklanka ,wlewamy do rondelka.Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody,odstawiamy do napęcznienia. Galaretkę cytrynową wsypujemy do soku,i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu,aż galaretka się rozpuści.Dodajemy żelatynę ,mieszamy aby ja rozpuścic ,studzimy. Mandarynki siekamy ,ewentualnie usuwamy białe błonki. Serek,ser ,cukier i mandarynki wkładamy do miski,miksujemy by połączyc składniki .Wlewamy chłodną ale płynną galaretkę z sokiem mandarynkowym i żelatyną,miksujemy chwilę.Śmietanę ubijamy na sztywno ,porcjami dodajemy do masy,miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia składników ,odstawiamy. Miskę o średnicy 28 cm i 12cm wysokości wykładamy folią aluminiową.Brzoskwinie osączamy,1 połówkę odkładamy,resztę kroimy w cienkie plasterki I zaczynając od dna miski wykładamy ją całą plasterkami brzoskwiń.Zostawiamy od góry ok 1,5 cm rant bez owoców .w Wykładamy do miski lekko tężejącą masę ,przykrywamy biszkoptem,lekko dociskamy. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godz aby stężało .Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody,studzimy. Stężały torcik wykładamy do góry dnem na płaski talerz i za pomocą pędzelka smarujemy tężejącą galaretką .Smarujemy 2-3 razy ,po każdym smarowaniu wkładamy ciasto do lodówki, aby warstwa galaretki stężała.Dekorujemy śmietaną ubitą z pudrem i zagęstnikiem,brzoskwinią i miętą,chłodzimy przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować