Brownie z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla miłośników czekolady i orzechów czyli "Brownie ".Już od dawna przymierzałam się do jego wykonania, jednak "zakalce" nie należą do moich ulubionych ciast. Ten jest wyjątkiem. Miałam do niego dużo uprzedzeń, lecz w końcu ciekawość zwyciężyła. Zrobiłam amerykański deser.

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:(blaszka 20x28 cm ; czas przygotowania 60 minut)




    200 g gorzkiej czekolady (około 55% kakao)
    5 jaj
    200 g masła
    200 g cukru
    250 g orzechów np. włoskich i laskowych)
    200 g mąki
    szczypta sol
    szczypta pieprzu
    łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu

    do dekoracji ok.100 g wiórek czekoladowych i 50 g siekanych orzechów (odłożonych z 250 g)






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Brownie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki wyłożyć pergaminem, boki posmarować masłem.
    Piekarnik nagrzać do 170'C.
  • image-05ql0py 2. Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku z grubym dnem.
    Orzechy posiekać nożem lub wsypać do woreczka, przykryć ściereczką i stłuc kilka razy tłuczkiem do mięsa. Odłożyć 50 g do późniejszej dekoracji.
  • image-1t4gxd0 3. Do miski wbić całe jaja, wsypać cukier i wszystkie przyprawy. Miksować na dużych obrotach ok, 5 minut. Dodać przesianą mąkę, wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Wlać nitką rozpuszczoną, ciepłą czekoladę i dokładnie połączyć. Na koniec dodać 200 g posiekanych orzechów. Wymieszać.
  • image-0oqm5h6 4. Wlać do formy i piec ok.35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, który może być lekko wilgotny. Na upieczony i gorący wysypać czekoladowe wiórki i zostawione orzechy. Brownie świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno z dodatkiem np.lodów waniliowych.
    Smacznego;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować