Brownie z białymi łatkami

5 (186 ocen)

  • 10 min

Ciasto mocno czekoladowe, dla kawoszy

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki, czubata łyżka kakao, 15 dag masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 jajka, szklanka i kopiasta łyżka cukru pudru, po 3/4 tabliczki białej i mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery

Brownie z białymi łatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brownie z białymi łatkami 1. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i wymieszać. Masło i gorzką czekoladę włożyć do rondelka ustawionego na garnku z wrzącą wodą i mieszać, aż się roztopią. Jajka i cukier ubić mikserem na jednolity, gładki krem. Nadal miksując, powoli wlewać wystudzoną masę czekoladowo - maślaną, a na końcu małymi porcjami wsypać mąkę z kakao. Blachę do pieczenia, najlepiej kwadratową o bokach długości około 23 cm, wyłożyć pergaminem. Do ciasta wrzucić grubo posiekaną mleczną i białą czekoladę i starannie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec, aż ciasto nabierze zwartości (około 50 minut). Wystudzić i pokroić w kwadraty.

Porady

Spróbuj: zamiast pokruszonej czekolady można dodać do ciasta kandyzowane wiśnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować