Brokuły zapiekane pod beszamelem

4.86 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dzisiaj miałam ochotę na brokuły więc postanowiłam je sobie zrobić zapiekane pod beszamelem, wyszły bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerzy.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • brokuł 500 g,
    ser żółty 300 g,
    sól,
    pieprz,
    majeranek,
    świeża posiekana bazylia ,
    Sos;
    mąka 30 g,
    masło 30 g,
    mleko około 1 szkl,
    sól i pieprz do smaku,
    gałka muszkatołowa szczypta,
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Brokuły zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły ugotować w osolonej wodzie na pół twardo.
    Po ugotowaniu wyjąć, wystudzić i podzielić na różyczki.
    Różyczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, lekko osolić i popieprzyć oraz obsypać połową startego na tarce sera.

    Przygotować sos;
    Na patelni roztopić masło ,dodać mąkę lekko podsmażyć (tak jak zasmażkę), cały czas mieszając dodawać gorące podgrzane mleko oraz przyprawy.
    Ubijać trzepaczką aby nie porobiły się grudki.
    Całość przetrzeć przez sito.
    Tak przygotowanym sosem polać brokuły a na wierz zetrzeć pozostały ser żółty.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać do całkowitego rozpuszczenia i zrumienienia sera.

    Można podawać z sadzonym jajkiem lub jako samodzielne danie.

Porady

Czas przygotowania około 40 minut + czas zapiekania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować