Botwinowa tarta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ostatni wiosenny przepis

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    125 g masła
    3 łyżki wody
    Nadzienie:
    2 łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    1 por, pokrojony w cienkie plasterki
    sól i pieprz
    175 g boćwina
    70 g miękkiego, świeży ser do smarowania
    3 jajka
    200 ml śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki Jajko

Botwinowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 200oC.
    Wymieszać mąkę i masło, dodając tyle wody, aby oytrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć ciasto w kulę i zawinąć w folię. Wsadzić do lodówki na 20 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkować na cienki arkusz i wyłożyć na okrągłą formę. Przykryć pergaminem i wypełnić niegotowanym ryżem lub fasolą. Piec przez 15 minut. Wyjmij ryż i piecz przez kolejne 10 minut.
  • 3. Tymczasem rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać por i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez 20 minut lub do miękkości. Rozłożyć warzywa na górze tarty i łyżką nałożyć ser. Wymieszać razem jajka i śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wylać mieszaninę na warzywa i piec przez 20 minut. Podawać gorące lub ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Por Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować