Ciasto:
250 g mąki
125 g masła
3 łyżki wody
Nadzienie:
2 łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 por, pokrojony w cienkie plasterki
sól i pieprz
175 g boćwina
70 g miękkiego, świeży ser do smarowania
3 jajka
200 ml śmietany
Botwinowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 200oC.
Wymieszać mąkę i masło, dodając tyle wody, aby oytrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć ciasto w kulę i zawinąć w folię. Wsadzić do lodówki na 20 minut.
2.Ciasto rozwałkować na cienki arkusz i wyłożyć na okrągłą formę. Przykryć pergaminem i wypełnić niegotowanym ryżem lub fasolą. Piec przez 15 minut. Wyjmij ryż i piecz przez kolejne 10 minut.
3.Tymczasem rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać por i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez 20 minut lub do miękkości. Rozłożyć warzywa na górze tarty i łyżką nałożyć ser. Wymieszać razem jajka i śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wylać mieszaninę na warzywa i piec przez 20 minut. Podawać gorące lub ciepłe.
Komentarze