Botwinkowa tarta

0 (0 ocen)

Botwinka to warzywo z której najczęściej chyba przygotowujemy sezonową, letnią zupę. Jednak można wyczarować z niej inne pyszności, jak np. tarte na francuskim spodzie. Osobiście podaję ją na ciepło, ale smakuje także na zimno.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • Kilka kostek sera feta (około 80 gram),
    • 1 pojedynczy (duży) filet z kurczaka,
    • Spory pęczek botwinki, wraz z młodymi buraczkami,
    • Tymianek do smaku,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Jajko do smarowania ciasta,
    • 1 cebula,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • Natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Ciasta Tarty

Botwinkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone mięso 1. Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie smażymy.
  • przysmażanie botwinki 2. Botwinkę przepłukujemy, osuszamy i kroimy ma mniejsze części. Młode buraczki kroimy w plasterki.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przysmażamy na oleju. Do delikatnie zrumienionej dodajemy przygotowaną botwinkę. Całość chwilkę przysmażamy, do momentu jak liście stracą na objętości. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia.
  • uformowanie ciasta 3. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi otrzymanego, mniejszego już ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski ciasta. Smarujemy je jajkiem. W ten sposób otrzymujemy wyższą ramkę.
  • przed pieczeniem 4. Na środek ciasta wykładamy przygotowaną, delikatnie przestygniętą botwinkę. Na niej układamy kostki sera oraz filetu. Całość oprószamy tymiankiem.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut do zrumienienia spodu i brzegów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ciasto francuskie Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować