Botwinka to warzywo z której najczęściej chyba przygotowujemy sezonową, letnią zupę. Jednak można wyczarować z niej inne pyszności, jak np. tarte na francuskim spodzie. Osobiście podaję ją na ciepło, ale smakuje także na zimno.
Składniki:
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• Kilka kostek sera feta (około 80 gram),
• 1 pojedynczy (duży) filet z kurczaka,
• Spory pęczek botwinki, wraz z młodymi buraczkami,
• Tymianek do smaku,
• Świeżo mielona sól morska,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Jajko do smarowania ciasta,
• 1 cebula,
• Olej rzepakowy do smażenia,
• Natka pietruszki do podania
Botwinkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie smażymy.
2.Botwinkę przepłukujemy, osuszamy i kroimy ma mniejsze części. Młode buraczki kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przysmażamy na oleju. Do delikatnie zrumienionej dodajemy przygotowaną botwinkę. Całość chwilkę przysmażamy, do momentu jak liście stracą na objętości. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia.
3.Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi otrzymanego, mniejszego już ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski ciasta. Smarujemy je jajkiem. W ten sposób otrzymujemy wyższą ramkę.
4.Na środek ciasta wykładamy przygotowaną, delikatnie przestygniętą botwinkę. Na niej układamy kostki sera oraz filetu. Całość oprószamy tymiankiem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut do zrumienienia spodu i brzegów.
Komentarze