Botwinka z jajeczkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest wspaniałą zupą letnią. Jarzyny w zupie pochodzą z mojego ogrodu. Botwinka jest też dobrą zupą na ciepłe dni.Wykonuje się ją szybko.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraczki z botwinką: 7 sztuk
    - marchewka młoda: 6 sztuk
    - pietruszka natka: 0.5 pęczka
    - seler naciowy, łodygi: 2 sztuki
    - por liście: 2 sztuki
    - koperek świeży: 1 pęczek
    - kość od schabu: 2 sztuki
    - żurek śląski: 0.5 litra
    - śmietana gęsta 18%: 1 szklanka
    - pieprz mielony: 2 szczypty
    - pieprz ziołowy: 2 szczypty
    - jarzynka: 1 łyżeczka
    - magii: 1 łyżeczka
    - sól do smaku: 2 szczypty
    - lubczyk gałązki: 1 sztuka
    - jajka ugotowane na twardo: 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki

Botwinka z jajeczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość od schaby 2 kawałki, płuczę, zalewam około 1,5 litra wody,gotuję.
  • 2. Do gotującego wywaru, dodaję wszystkie przyprawy do smaku. Wywar gotuję około 30 minut.
  • 3. Po tym czasie, dodaje związane nicią pietruszkę zieloną,seler, por,lubczyk, buraczki młode z łodygami pokrojone na mniejsze kawałki i w całości marchewkę.
  • 4. Wywar z jarzynami gotuje około 15 minut.
  • 5. Po tym czasie, wyjmuję z wywaru, związane jarzyny, a wlewam żurek, a na końcu śmietanę.
  • 6. Przed samym podaniem, do botwinki dodaję pokrojony drobno koperek.
  • 7. Jajka gotuje na twardo.
  • 8. Ugotowane jajka na twardo, zalewam ugotowana botwinką.
  • 9. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Pietruszka Seler Warzywa Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować