Kluski na parze polane truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jest to wspaniałe danie.Jest to mój przepis.Można je podać również polane innymi owocami np.jagodami,malinami,poziomkami.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - żółtka: 5 sztuk
    - drożdże świeże piekarskie: 4 dekagramy
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - mleko: 1 szklanka
    - truskawki: 1 kilogram
    - jogurt naturalny: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski na parze polane truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieram z cukrem,solą do białości.
  • 2. Drożdże zalewam ciepłym mlekiem by się rozpuściły.
  • 3. Wszystkie składniki ciasta łącze, dodaję mąkę.
  • 4. Ciasto wyrabiam dokładnie.
  • 5. Miseczkę z ciastem nakrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 6. Ciasto wyrośnięte wykładam na stolnicę, wykrawam krążki.
  • 7. Krążki ciasta układam na ściereczce posypanej mąką.
  • 8. W garnku do gotowania na parze gotuje wodę, wkładam kluski i paruje jedną partię około 8 minut.
  • 9. Truskawki obieram,płuczę, odsączam, miksuję z jogurtem.
  • 10. U parowane kluski polewam zmiksowanymi truskawkami.Można posypać je jeszcze cukrem jeśli jest taka konieczność.
  • 11. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Truskawki Żółtko Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować