BOTWINKA

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczna zupka pachnąca wiosną .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -4 pęczki botwinki
    - ok. 0.70 dag kości schabowych lub biodrówka
    - młoda włoszczyzna
    - kilka młodych ziemniaków
    -pęczek koperku
    - słodka śmietana
    - przyprawy (sól,pieprz,kucharek,liść laurowy,ziele ang. ,ocet ,cukier)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wywar ( kości i pokrojoną włoszczyznę ),dodajemy liść laurowy ,ziele ang i trochę soli i pieprzu .
  • 2. Botwinkę oczyszczamy i siekamy drobno na 3/4 długości (końcówki liści wyrzucamy )
  • 3. Wrzucamy botwinę do wywaru i wlewamy pół łyżeczki octu (żeby nie straciła koloru).
  • 4. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki .Zupę zdejmujemy z ognia jak są miękkie ,
  • 5. Wrzucamy do zupy obrane i pokrojone mięso ,posiekany pęczek koperku i wlewamy śmietanę .Zupę doprawiamy octem i cukrem na słodko -kwaśno oraz przyprawami według upodobań.

Porady

Jeżeli ktoś lubi zupy gęste to przed zdjęciem z ognia można ją zaprawić wodą z mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować