-4 pęczki botwinki
- ok. 0.70 dag kości schabowych lub biodrówka
- młoda włoszczyzna
- kilka młodych ziemniaków
-pęczek koperku
- słodka śmietana
- przyprawy (sól,pieprz,kucharek,liść laurowy,ziele ang. ,ocet ,cukier)
1.Wstawiamy wywar ( kości i pokrojoną włoszczyznę ),dodajemy liść laurowy ,ziele ang i trochę soli i pieprzu .
2.Botwinkę oczyszczamy i siekamy drobno na 3/4 długości (końcówki liści wyrzucamy )
3.Wrzucamy botwinę do wywaru i wlewamy pół łyżeczki octu (żeby nie straciła koloru).
4.Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki .Zupę zdejmujemy z ognia jak są miękkie ,
5.Wrzucamy do zupy obrane i pokrojone mięso ,posiekany pęczek koperku i wlewamy śmietanę .Zupę doprawiamy octem i cukrem na słodko -kwaśno oraz przyprawami według upodobań.
Porady
Jeżeli ktoś lubi zupy gęste to przed zdjęciem z ognia można ją zaprawić wodą z mąką.
Komentarze