Borowikowa z kluseczkami

4.5 (183 ocen)

Uchowały się jeszcze gdzieś w zakamarkach suszone borowiki, więc szybciutko zrobiłam pyszną zupkę

Składniki:

  • Ok. szklanki suszonych borowików
    włoszczyzna bez kapusty
    1 mała cebulka
    ząbek czosnku
    kosteczka masła z ziołami (lubczyk, tymianek, pietruszka, kolendra, koperek, rozmaryn)
    sól, pieprz
    wywar 1l (u mnie z żeberka)
    posiekana natka i koperek
    na kluseczki - 2 jaja, ok szkl. mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Borowikowa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wcześniej namoczyć i porządnie kilka razy wypłukać, posiekać.
  • 2. Na patelnię wrzucić kosteczkę masła z ziołami (z foremki do lodu) http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swieze-ziola-w-masle-klarowanym-2#a168964 , lekko podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać grzyby i smażyć do odparowania płynu. Posolić i popieprzyć.
  • 3. Ugotować wywar z kości, dodać starte warzywa i przesmażone grzyby, ugotować, doprawić sola i pieprzem.
  • 4. Z jajek i mąki przygotować ciasto gęstości kwaśnej śmietany i poprzez przecierak lub łyżeczką kłaść na gotującą zupę kluseczki. Posypać pietruszką i/lub koperkiem, wedle uznania.
    Podawać z kleksem śmietany lub bez. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować