Uchowały się jeszcze gdzieś w zakamarkach suszone borowiki, więc szybciutko zrobiłam pyszną zupkę
Składniki:
Ok. szklanki suszonych borowików
włoszczyzna bez kapusty
1 mała cebulka
ząbek czosnku
kosteczka masła z ziołami (lubczyk, tymianek, pietruszka, kolendra, koperek, rozmaryn)
sól, pieprz
wywar 1l (u mnie z żeberka)
posiekana natka i koperek
na kluseczki - 2 jaja, ok szkl. mąki
Borowikowa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby wcześniej namoczyć i porządnie kilka razy wypłukać, posiekać.
2.Na patelnię wrzucić kosteczkę masła z ziołami (z foremki do lodu) http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swieze-ziola-w-masle-klarowanym-2#a168964 , lekko podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać grzyby i smażyć do odparowania płynu. Posolić i popieprzyć.
3.Ugotować wywar z kości, dodać starte warzywa i przesmażone grzyby, ugotować, doprawić sola i pieprzem.
4.Z jajek i mąki przygotować ciasto gęstości kwaśnej śmietany i poprzez przecierak lub łyżeczką kłaść na gotującą zupę kluseczki. Posypać pietruszką i/lub koperkiem, wedle uznania.
Podawać z kleksem śmietany lub bez. Smacznego :)
Komentarze