Zupa krem borowikowa

5 (166 ocen)

Mamy sezon na grzyby, więc nie może zabraknąć u nas tak pysznej zupki jak krem borowikowy.

Składniki:

  • na zupę krem
    marchewka - 1 szt
    pietruszka - 1 szt
    śmietana - 100 ml
    sól i pieprz
    borowiki świeże - 500 g
    1 l bulionu drobiowego
    cebula - 1 szt
    masło - 2 łyżki
    liść laurowy - 2 szt
    dodatkowo
    grzanki
    natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Grzanki

Zupa krem borowikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle.
  • 2. Borowiki oczyścić, umyć, pokroić, dodać do podsmażonej cebulki, razem poddusić kilka minut, do odparowania wody.
  • 3. Następnie do grzybów dodać bulion, sól i pieprz, oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa i listki laurowe, gotować kilka minut.
  • 4.
    Zestawić garnek z ognia, wyjąć listki laurowe zmiksować, blenderem.
  • 5. Zabielić zupę śmietaną, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
  • 6. Podawać z grzankami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować