Zupa borowikowa

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Bardzo aromatyczna i lekka zupa.

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dag borowików
    2 łyżki masła
    1 drobno posiekana cebula
    5 szkl bulionu wołowego lub drobiowego
    ½ szkl śmietany
    1 łyżeczka mąki
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa borowikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok.
    2. Dodać masło oraz cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
    3. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu.
    4. Śmietanę wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    5. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować