Boiskowa pizza

0 (0 ocen)

To przepis który powinien zagościć w domu każdego prawdziwego kibica. Dodatkowo pizze można podać polaną ketchupem.

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm

    Ciasto:
    • 35 dag maki,
    • 3 -4 łyżki oleju,
    • 170 ml mleka,
    • ¼ kostki drożdży,
    • 1/3 łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko
    • Białko do posmarowania
    Nadzienie:
    • Około 700 g mrożonego szpinaku,
    • 2 łyżki śmietany,
    • Około 4 ząbki czosnku,
    • 100 g sera żółtego,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Około 5 pomidorów koktajlowych,
    • Około 8 kulek mozzarelli
    • Kilka listków bazylii,
    • 2-3 łyżki oleju,
    • Około 4 -5 łyżek majonezu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Boiskowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, formując wyższe brzegi. Następnie brzegi smarujemy białkiem.

    Na środek wykładamy nadzienie. Pieczemy około 35-40 minut (180°). Po upieczeniu za pomocą majonezu wykonujemy linie boiskowe. Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz kulki mozzarelli. Całość oprószamy posiekaną bazylią.
  • 2. Na olej wrzucamy szpinak Smażymy do miękkości. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Ser ścieramy na tarce. Dokładamy wraz ze śmietaną do szpinaku. Dokładnie mieszamy całość. Wykładamy na ciasto drożdżowe. Pieczemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować