Bogracz z kluseczkami

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo syta zupa dzięki dodatkowi pysznych kluseczek

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    500 g mięsa na gulasz z indyka
    pieczarki 10 sztuk
    1/2 słoika papryki konserwowej
    1/2 słoika ogórków konserwowych
    papryka słodka, papryka ostra, vegeta, sól, pieprz
    koncentrat pomidorowy

    Składniki na kluseczki:

    mąka ziemniaczana
    5 ziemniaków
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski Bogracz

Bogracz z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i po przekrajać. Posypać vegetą i wymieszać. Usmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy, ściągnąć. Wrzucić do gotującej się wody ok 2 litrów. Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kosteczkę ogórki, i powtórzyć czynność. Tak samo postąpić z papryką i pieczarkami. Przyprawić do smaku i dodać koncentratu. Gotować około 1-1,5 h do miękkości mięsa. W tym czasie przygotować kluseczki.

    Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę. Uklepać, i podzielić na 4 części. Jedną z nich wyciągnąć i w jej miejsce wsypać mąki ziemniaczanej i jajko. Wymieszać, ciasto ma być lekko lepiące. Ugotować na wrzątku ok 4 minut od wypłynięcia. Od razu dodawać do przygotowanego bograczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować