Bogracz z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i po przekrajać. Posypać vegetą i wymieszać. Usmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy, ściągnąć. Wrzucić do gotującej się wody ok 2 litrów. Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kosteczkę ogórki, i powtórzyć czynność. Tak samo postąpić z papryką i pieczarkami. Przyprawić do smaku i dodać koncentratu. Gotować około 1-1,5 h do miękkości mięsa. W tym czasie przygotować kluseczki.
Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę. Uklepać, i podzielić na 4 części. Jedną z nich wyciągnąć i w jej miejsce wsypać mąki ziemniaczanej i jajko. Wymieszać, ciasto ma być lekko lepiące. Ugotować na wrzątku ok 4 minut od wypłynięcia. Od razu dodawać do przygotowanego bograczu.
Komentarze