Bogate bombki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na świąteczny czas

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU A:
    -buraki ( 6szt.)
    -filet z indyka ( 250g)
    -orzechy włoskie ( 5szt.)

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY
    -boczek surowy (175g)

    SKŁADNIKI ROBOCZE
    -olej
    -bułka tarta (do panierowania)

    ZIOŁA
    -świeży rozmaryn

    PRZYPRAWY
    -sól i pieprz

    DEKORACJA
    -gałązki świeżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bogate bombki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i wydrążamy środki. Układamy na blasze lub w formie do muffin.
  • mięso+boczek 2. Mięso z indyka oraz boczek kroimy w kostkę.

    Do rondla wlewamy olej i wrzucamy mięso z indyka i połowę boczku. Smażymy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę z resztą surowego boczku. Przepuszczamy 2 razy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • bombki przygotowane do pieczenia 3. Do wydrążonych buraków nakładamy mięsny farsz.
    Wystającą część farszu obtaczamy w bułce tartej i na wierzch wbijamy świeży rozmaryn umoczony w oleju.
  • 4. Tak przygotowane bombki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. i pieczemy 20 minut z termoobiegiem. Po tym czasie polewamy z góry olejem i pieczemy jeszcze ok. 10-15 min. z funkcją góry - do zrumienienia.

Porady

Rozmaryn moczymy w oleju, żeby się nie spalił. Danie doskonale smakuje z ziemniaczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować