1.Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i wydrążamy środki. Układamy na blasze lub w formie do muffin.
2.Mięso z indyka oraz boczek kroimy w kostkę.
Do rondla wlewamy olej i wrzucamy mięso z indyka i połowę boczku. Smażymy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę z resztą surowego boczku. Przepuszczamy 2 razy i doprawiamy solą i pieprzem.
3.Do wydrążonych buraków nakładamy mięsny farsz.
Wystającą część farszu obtaczamy w bułce tartej i na wierzch wbijamy świeży rozmaryn umoczony w oleju.
4.Tak przygotowane bombki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. i pieczemy 20 minut z termoobiegiem. Po tym czasie polewamy z góry olejem i pieczemy jeszcze ok. 10-15 min. z funkcją góry - do zrumienienia.
Porady
Rozmaryn moczymy w oleju, żeby się nie spalił.
Danie doskonale smakuje z ziemniaczkami.
Komentarze