Boczkowiec

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pyszny boczek do chleba.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - boczek surowy: 2 kilogramy
    - Mięso wieprzowe: 500 gramów
    - Czosnek granulowany: 3 łyżeczki
    - sól. pieprz: 1 łyżeczka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - liść laurowy, ziele angielskie,: 2 sztuki
    - pieprz ziarnisty: 6 sztuk
    - woda: 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczkowiec 1. Boczek myjemy.
    Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę, wyrabiamy.
    Boczek solimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso, resztę układamy na płacie boczku.
    Zwijamy w rulon.
    Bierzemy czystą ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi.
    Wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek, pieprz i gotujemy 1 godzinę.
    Po godzinie obracamy boczek na drugą stronę i znów gotujemy 1 godzinę.
    Po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której gotowaliśmy, ale wypełniona wodą.
    Tak obciążony boczek trzymamy około 1 godziny w celu sprasowania mięsa.
    Po upływie tego czasu odcinamy nici, zdejmujemy ściereczkę.
    Mamy gotowy boczkowiec do spożycia.
    Najlepiej smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować