1.Boczek myjemy.
Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę, wyrabiamy.
Boczek solimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso, resztę układamy na płacie boczku.
Zwijamy w rulon.
Bierzemy czystą ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi.
Wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek, pieprz i gotujemy 1 godzinę.
Po godzinie obracamy boczek na drugą stronę i znów gotujemy 1 godzinę.
Po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której gotowaliśmy, ale wypełniona wodą.
Tak obciążony boczek trzymamy około 1 godziny w celu sprasowania mięsa.
Po upływie tego czasu odcinamy nici, zdejmujemy ściereczkę.
Mamy gotowy boczkowiec do spożycia.
Najlepiej smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.
Komentarze