Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny

4.45 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pasztet z boczku to doskonała propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Świetna alternatywa dla kupnych wyrobów, czy wędlin. Domowy znacznie zdrowszy i o niebo smaczniejszy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ( na keksówkę 25 cm.x 12 cm.)
    - 1 kg. boczku surowego bez skóry i kości
    - 2 duże ząbki czosnku
    - 1 łyżka domowej wegety, lub ulubionej przyprawy do mięs
    - 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
Wystaw ocenę:

4.45 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Pasztet

Pasztet z boczku. domowy, soczysty i aromatyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pasztet jest gotowy.
    Po upieczeniu pasztet należy wyjąć z keksówki i jeszcze gorący przykryć szczelnie folią aluminiową, tak pozostawić do wystudzenia, potem przełozyc do lodówki. Będzie soczysty i łatwo pokroi się nawet na cienkie plasterki.

Porady

Powstały tłuszczyk z pieczenia, odlewam do miseczki, studzę, wkładam do lodówki i mam doskonały zapas świeżego smalczyku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować