mięso jest tak delikatne, że można smarować jak masłem
2 godz.
Składniki:
2 kg boczku (może być ze skórą i żeberkami)
2 łyżki soli
kilka ziaren ziela i liści laurowych
2 łyżki majeranku
łyżeczka mielonego pieprzu
1 szkl. wody
Boczek ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek oddzielamy od skóry i żeber. Mięso kroimy w kostkę (4-cm). Na dnie szybkowara układamy skórę i żebra z boczku, przykrywamy resztą mięsa wsypujemy wszystkie przyprawy i wlewamy 1 szklankę wody. Zamykamy szybkowar i gotujemy około 1 godz. 40 min. Wyjmujemy z garnka żebra i skórę, a resztę przekładamy do słoików i odwracamy. Boczek zostawiamy do zastygnięcia. Zimne słoiki przechowujemy w lodówce.
Komentarze