Boczek pieczony w marynacie ketchupowej

4 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5-2 kg surowego boczku
    Olej
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki tymianku
    0,5 łyżeczki majeranku
    0,5 łyżeczki mielonego kminku
    4-5 ząbków czosnku
    Pół szklanki ketchupu
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny

Boczek pieczony w marynacie ketchupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła i przyprawy mieszamy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość łączymy z ketchupem. Zalewamy olejem tak, aby uzyskać gęstą masę. Boczek nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
    Po tym czasie boczek przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 60-70 minut.
    Upieczony i ostudzony boczek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można go pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ketchup Olej Marynata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować