Boczek pieczony w chrzanowo musztardowej marynacie

  • wyświetlono: 5006 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

AnetaJ
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

1 kg surowego chudego boczku bez kości

Marynata:
2 łyżki przyprawy do mięsa
3 łyżki oleju
2 łyżki musztardy ostrej
2 łyżki cebuli smażonej
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 mały słoik chrzanu

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek pieczony w chrzanowo musztardowej marynacie

  • 1. Składniki marynaty połączyć.
    Boczek ponacinać w kratkę.
    Natrzeć boczek marynatą, włożyć do woreczka i to miseczki. Odstawić na noc do lodówki.
    Następnie wyłożyć boczek do naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać 2-3 łyżkami wody i piec w piekarniku nagrzanym do 250stopni. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 40-50min, podlewając co jakiś czas odrobiną wody.
    Upieczony i ostudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można pokroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w kilka chwilprosty przepisdomowe wędlinyboczek pieczonymusztardowa marynatachrzanowa marynata

Komentarze

Podobne przepisy

Boczek pieczony w rękawie

Dodane przez: AnetaJ

Boczek pieczony w rękawie

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy,...

Pieczony boczek na kanapki

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczony boczek na kanapki

Pyszny, mięciutki i pełen aromatów....

Boczek pieczony

Dodane przez: czarrna

Boczek pieczony

Na świąteczny stół :)

Boczek w aromatycznej mieszance

Dodane przez: Jola1977-1977

Boczek w aromatycznej mieszance

Może ktoś powie kalorycznie, tak...

boczek pieczony

Dodane przez: justi2401

Domowa wędlina- pieczony boczek ziołowy

Kolejna smaczna, domowa wędlinka....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE