Boczek w marynacie musztardowej pieczony w piwie

4.57 (7 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty. Zapraszam na aromatyczny, kruchy boczek w nutą piwnej goryczki.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,5 kg surowego boczku
    3 łyżki ostrej musztardy
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka cząbru
    Sól, pieprz
    1 szklanka piwa
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny

Boczek w marynacie musztardowej pieczony w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Musztardę i cząber połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Boczek natrzeć solą i pieprzem oraz przygotowaną marynatą. Odstawić na noc do lodówki.
    Następnie wyłożyć boczek do naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać szklanką piwa, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 210stopni. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 40-50min. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec boczek do zarumienienia, około 15 minut.
    Upieczony i ostudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cząber Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować