Błyskawiczny chłodnik na kefirze

4.5 (200 ocen)

  • 5 min

Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i smażoną kiełbasą

  • 5 min

Składniki:

  • 400 g kefiru (2% tłuszczu)
    3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
    4 łyżki koncentratu buraczanego (u mnie Pińczów)
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanego świeżego koperku
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    do posypania posiekany cienki szczypior
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Błyskawiczny chłodnik na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Błyskawiczny chłodnik na kefirze 1. Kefir, śmietanę i koncentrat buraków dokładnie wymieszałam, tak aby nie pozostały grudki śmietany. Ząbek czosnku obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam do roztrzepanego kefiru razem z posiekanym koperkiem. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Młode ziemniaki ze smażoną kiełbasą 2. Rozlałam do dwóch miseczek, posypałam posiekanym szczypiorkiem. Podałam chłodnik z ugotowanymi młodymi ziemniakami wielkości orzeszka i usmażoną na patelni kiełbasą śląską.

Porady

Do chłodnika można dodać ugotowane na twardo jajko

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować