Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pamiętasz ciasta z dzieciństwa i szaleństwo na punkcie bloku czekoladowego? Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa blok czekoladowy z orzechami. Najlepsze ciasto bez pieczenia, którego smaku nie zapomnisz. Mam dla Ciebie przepis, który z łatwością wykonasz w domu.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
    80 g mleczka kokosowego
    20 g syropu klonowego
    szczypta soli
    masło orzechowe własnej roboty (100g nerkowców + 10 g oliwy)
    100 g mieszkanki orzechów(laskowych, nerkowca, migdałów, włoskich)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnku rozpuszczamy czekoladę. Dla osłody możemy dodać ksyliol bądź erytrol.
    2. Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy i mleczko kokosowe.
    3. Wszystko dokładnie mieszkamy na jednolitą masę.
    4. Dodajemy ¾ orzechów (mogą być wcześniej posiekane).
    5. Przelewamy masę do formy posmarowanej olejem kokosowym i dekorujemy pozostałymi orzechami.
    6. Wstawiamy na lodówki na 2-3 godziny.
    7. Po wyjęciu z lodówki nasz blok jest już gotowy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować