Błękitne cafe latte macchiatto

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Skrawek błękitnego nieba w filiżance kawy - coś na miły początek dnia w pochmurny poranek.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na 1 porcję:
    150 ml mleka
    łyżeczka Butterfly Pea Tea, inaczej Klitoria ternateńska
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    70 ml espresso

    podanie:
    Butterfly Pea Tea do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Błękitne cafe latte macchiatto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodajemy Butterfly Pea Tea oraz cukier waniliowy, odstawiamy na noc do lodówki, żeby mleko zabarwiło się na niebiesko. Mleko przelewamy przez sitko, żeby odcedzić kwiatki, następnie je podgrzewamy i spieniamy.

    Mleko wlewamy do szklanki i cienkim strumieniem wlewamy espresso (użyłam ekspresu).
    Kawę posypujemy pokruszonymi płatkami suszonych kwiatów klitorii.

Porady

Butterfly Pea Tea inaczej Klitoria ternateńska - roślina uprawiana głównie w Azji. Tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Podobno ma szereg właściwości zdrowotnych, między innymi usprawnia pracę mózgu, poprawia odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne. Napar z Butterfly Pea Tea ma zastosowanie przy stanach depresyjnych i lękowych. Antocyjany zawarte w kwiatach, które nadają im niebieski kolor, pozytywnie wpływają na nasze oczy, skórę i włosy. W azjatyckiej kuchni wykorzystywane są też właściwości barwiące tej rośliny. W Tajlandii często można spotkać ryż czy desery w niebieskim kolorze. Napar przygotowany z klitorii ma lekki ziołowy aromat i smak. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój kolor, staje się fioletowo-różowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować