BŁĘKITNA LAGUNA

4.5 (155 ocen)

Bardzo smaczne, orzeźwiające ,pięknie wyglądające na stole ciasto.Polecam zwłaszcza na uroczystości dla dzieci.Dzieci uwielbiają bowiem żelki, widok takiego ciasta zachęci każdego do posmakowania.

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 jajka
    1/2 szk.cukru
    1/2 szk.mąki tortowej
    1/2 szk.kartoflanki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka kakao
    - szczypta soli
    SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA WARSTW
    200 ml.dżemu z jeżyn lub czarnej porzeczki
    500 ml.słodkiej śmietany 36
    2 galaretki cytrynowe
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka niebieska
    30 dkg.miękkich żelek w kształcie rybek
    4 śmietan fix
    8 tartaletek mini / małe babeczki do nadziewania o średnicy 5 mm./
    15 dkg.borówek amerykańskich
    1 mała kiść winogron różowych
    1 mała kiść winogron zielonych
    12 szt.moreli suszonych
    6 rurek waflowych bez nadzienia
    - kilka listków melisy do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.Ciągle ubijając wsypać cukier.Dodać żółtka wymieszane z olejem i octem.Zmniejszyć obroty miksera ,wsypać porcjami wymieszane i przesiane przez sito obie mąki z proszkiem do pieczenia.
  • błękitna laguna 2. 2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy kwadratowej o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Do pozostałego ciasta wsypać kakao,wymieszać i polać nim białe ciasto.Za pomocą patyczka od szaszłyków delikatnie wymieszać z ciastem białym aby powstało marmurkowe ciasto.
  • błękitna laguna 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 30 min.Przestudzić.
  • błękitna laguna 4. Przestudzone ciasto przeciąć na połowę.Dolną część ciasta ułożyć w tortownicy,posmarować dżemem.
  • błękitna laguna 5. Drugą połowę ciasta przeciąć jeszcze raz na połowę i jedną częścią przykryć dżem.
  • błękitna laguna 6. W cieście ponacinać nożem małe otworki i włożyć w nie część żelek.
  • błękitna laguna 7. Zalać warstwą śmietanową.0,25 l. śmietany ubić na sztywno z 2 śmietan fiksami,połączyć z przestudzoną jedną galaretką cytrynową rozpuszczoną w szklance gorącej wody.Przykryć trzecią częścią biszkoptu.
    W każdym rogu wbić w ciasto po 3 rurki waflowe,po bokach ułożyć pokrojone w ćwiartki i połówki winogron i wstawić do lodówki na 10 min.
  • błękitna laguna 8. Pozostałą śmietanę ubić z śmietan fiksami i połączyć z przestudzoną drugą galaretką cytrynową.Wylać na ciasto.wdusić w śmietanę babeczki do 3/4 wysokości.Każdą babeczkę nadziać borówkami,winogronem i połówkami moreli.Na pozostałej warstwie śmietany wdusić pozostałe rybki i ułożyć dekoracyjnie owoce.Wstawić na 10 min do lodówki.
    W 300 ml. gorącej wody rozpuścić galaretkę agrestową i tężejącą polać owoce w babeczkach i część pozostałej powierzchni ciasta.
  • błękitna laguna 9. Całość zalać tężejącą galaretką niebieską rozpuszczoną w 400 ml.gorącej wody.
  • błękitna laguna 10. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • błękitna laguna 11. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować