Błękitna laguna

0 (0 ocen)

CIASTO WYMYŚLIŁAM PIEKĄC JE DLA MOJEGO MĘŻA Z OKAZJI IMIENIN. ZACHWYCIŁO GOŚCI SMAKIEM I EFEKTOWNYM WYGLĄDEM.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt czekoladowy (wymiary formy 21x32cm):
    4 jajka
    12 dag cukru kryształ
    8 dag mąki pszennej
    2 dag kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę niebieską:
    330 ml śmietany 30%
    1 galaretka niebieska


    Składniki na masę białą:
    330 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wody
    2 łyżki cukru pudru
    100 ml likieru kokosowego
    ok. 10 dag wiórków kokosowych

    Dodatkowo:
    1 puszka ananasów
    2 garści borówek
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    1 galaretka ananasowa (lub inna żółta)
    1 galaretka niebieska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka i na koniec zmieszane suche składniki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.Upieczony biszkopt studzimy.
    Jedną galaretkę niebieską rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Kiedy galaretka ostygnie, ubijamy 330 ml śmietany 30% na sztywno i wlewamy powoli galaretkę. Niebieską masę wykładamy na upieczony blat czekoladowy.
  • Błękitna laguna 2. Drugą galaretkę niebieską i galaretkę ananasową rozpuszczamy w osobnych naczyniach wg przepisu na opakowaniu (na 1/2 litr wody) i odstawiamy do momentu, aż zaczną gęstnieć.
  • Błękitna laguna 3. Na masie układamy z biszkoptów skośne pasy. Wolne paski między biszkoptami wypełniamy układając wcześniej osączone i pokrojone w kawałki owoce ananasa oraz borówki. Tę warstwę zalewamy tężejącą galaretką ananasową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka zastygła.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, do której dolewamy alkohol. Mieszamy. Drugą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wlewamy powoli przestygłą żelatynę z likierem. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na placek. Gdy lekko stężeje wierzch ciasta zalewamy niebieską galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować