Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i amerykańską borówką. Pięknie prezentuje się na stole. To niebieskie ciasto zachwyciło gości smakiem i wyglądem:)
Błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt.
Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o standardowych wymiarach) piec około 30 minut w piekarniku na 150 stopni. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
2.Składniki na niebieską piankę.
W półtorej szklanki wrzątku rozpuszczamy jedną z niebieskich galaretek i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia, gdy stężeje kroimy w kostkę. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
0,5 litra śmietanki ubijamy na sztywno. Do wystudzonej i tężejącej galaretki przekładamy ubitą śmietanę, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy galaretkę pokrojoną w kostkę.
Dolna warstwa biszkoptu wraca do formy. Rozkładamy na niej uzyskane ze śmietany i galaretek niebieską piankę a drugą częścią biszkoptu przykrywamy.
3.Biała piankę.
250ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru i przestudzoną żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach wrzątku. Białą pianką smarujemy górną część biszkoptu. Układamy dokładnie umyte borówki.
4.2 niebieskie galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wrzątku odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wylewamy na borówki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego:)
Komentarze