Błękitna laguna

4.49 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i amerykańską borówką. Pięknie prezentuje się na stole. To niebieskie ciasto zachwyciło gości smakiem i wyglądem:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na niebieską piankę:
    1 śmietana 30% (0,5l)
    3 niebieskie galaretki

    Składniki na białą piankę:
    1 śmietana 30% (250ml)
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka żelatyny spożywczej

    Dodatkowo:
    0,3kg borówek amerykańskich
    2 niebieskie galaretki
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt.
    Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o standardowych wymiarach) piec około 30 minut w piekarniku na 150 stopni. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
  • niebieska pianka 2. Składniki na niebieską piankę.
    W półtorej szklanki wrzątku rozpuszczamy jedną z niebieskich galaretek i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia, gdy stężeje kroimy w kostkę. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
    0,5 litra śmietanki ubijamy na sztywno. Do wystudzonej i tężejącej galaretki przekładamy ubitą śmietanę, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy galaretkę pokrojoną w kostkę.
    Dolna warstwa biszkoptu wraca do formy. Rozkładamy na niej uzyskane ze śmietany i galaretek niebieską piankę a drugą częścią biszkoptu przykrywamy.
  • biała pianka, układanie borówek 3. Biała piankę.
    250ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru i przestudzoną żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach wrzątku. Białą pianką smarujemy górną część biszkoptu. Układamy dokładnie umyte borówki.
  • błękitna laguna 4. 2 niebieskie galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wrzątku odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wylewamy na borówki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować