CIASTO BŁĘKITNA LAGUNA

5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Jest to efekt chwili , wymyślony dla wszystkich ceniących ciekawy i wyjątkowy wygląd ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    0,5L śmietany kremówki 36%
    1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
    200 g borówek
    3 niebieskie galaretki
    3 szklanki goracej wody

Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, następnie ciągle miksując powoli dodajemy, cukier, żółtka, przesianą mąke, proszek do pieczenia oraz olej miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę i pieczemy biszkopt w temp. 160-170 stopni przez 30 minut. Borówki myjemy i mieszamy z jedną rozpuszczona w 1 szklance wody częściowo zastygniętą galaretką. Wykładamy borówki z galaretką na biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno po czym dodajemy żelatyne rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietane wykładamy na owoce. Na wierzch wylewamy 2 niebieskie galaretki rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody.

    przepis na blachę o rozmiarach 25x35 cm

Porady

Możemy zamiast żelatyny wsypać do ubijanej smietany galartekę cytrynową. Pianka będzie wówczas równie długo sztywna i nabieże cytrusowego ożeźwiającego smaku. Borówki możemy zastąpić także malinami lub porzeczkami. Olej dodany do biszkoptu sprawi że będzie on bardziej puszysty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować