ROLADA BISZKOPTOWA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny jesienny deser z prażonymi jabłkami i żurawiną.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki ( w tym 2 łyżki mąki kartoflanej)
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyzka wody

    Nadzienie:
    4 jabłka
    2 lyzki suszonej zurawiny
    ok. 1/4 łyżeczki cynamonu
    1 lyzka soku z cytryny
    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 30/35 wyłożyć papierem i posmarować tluszczem - nie smarować boków.
  • 2. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub plastry .Skropicć cytryną i przełożyć do garnka, zalać niewielką iloscią wody i zagotować, chwile pogotowac ażjablłka bedaą polłmieękkie. Dodać żurawinę i lekko podgrzać. Jabłka odcedzić z soku i przestudzić. Wyłożyć na blaszkę.
  • 3. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło
  • 4. Wyłożyć na jabłka.Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
  • 5. Roladę odwrócić z blaszki na deseczkę wyściełaną ściereczką. Delikatnie ściągnąć papier z rolady. Zwinąć razem ze ściereczką. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować