PrzyslijPrzepis.plhttps://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874ROLADA BISZKOPTOWA Z PRAŻONYMI JABŁKAMIhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/14/biszkopt.jpeg40773003https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bkszkklt
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki ( w tym 2 łyżki mąki kartoflanej)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyzka wody
Nadzienie:
4 jabłka
2 lyzki suszonej zurawiny
ok. 1/4 łyżeczki cynamonu
1 lyzka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania przepisu:
ROLADA BISZKOPTOWA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
1.
Formę 30/35 wyłożyć papierem i posmarować tluszczem - nie smarować boków.
2.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub plastry .Skropicć cytryną i przełożyć do garnka, zalać niewielką iloscią wody i zagotować, chwile pogotowac ażjablłka bedaą polłmieękkie. Dodać żurawinę i lekko podgrzać. Jabłka odcedzić z soku i przestudzić. Wyłożyć na blaszkę.
3.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło
4.
Wyłożyć na jabłka.Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
5.
Roladę odwrócić z blaszki na deseczkę wyściełaną ściereczką. Delikatnie ściągnąć papier z rolady. Zwinąć razem ze ściereczką. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze