Rolada biszkoptowa z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę 30/35 wyłożyć papierem i posmarować tluszczem - nie smarować boków.
2.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub plastry .Skropicć cytryną i przełożyć do garnka, zalać niewielką iloscią wody i zagotować, chwile pogotowac ażjablłka bedaą polłmieękkie. Dodać żurawinę i lekko podgrzać. Jabłka odcedzić z soku i przestudzić. Wyłożyć na blaszkę.
3.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło
4.Wyłożyć na jabłka.Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
5.Roladę odwrócić z blaszki na deseczkę wyściełaną ściereczką. Delikatnie ściągnąć papier z rolady. Zwinąć razem ze ściereczką. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze