0,8 kg wołowiny zrazowej lub bez kości
1 cebula
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub słodkiej, w wersji delikat)
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1 liść laurowy
2 kuleczki ziela angielskiego
maleńka szczypta gałki muszkatałowej
1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki
sól do smaku
Bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko umyć, osuszyć, pokroić na plastry, każdy rozbić tłuczkiem. Obsmażyć na patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę do zeszklenia.
W głębokim rondlu zagotować wodę, tak, aby przykryła mięsko na ponad 2 cm, włożyć obsmażone bitki, zeszkloną cebulę, dodać przyprawy i dusić do miękkości ( u mnie około 1,5 godziny), dusimy pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniamy wodę, następnie kiedy mięsko jest już miękkie, dodajemy koncentrat, zagotowujemy, wyjmujemy mięso na talerz, dodajemy mąkę wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawiamy i zagotowujemy do zgęstnienia sosu, wkładamy mięso z powrotem i zagotowujemy ponownie.
Danie podałam z ziemniakami i surówką z kapusty białej z chrzanem.
Porady
Mięso solimy dopiero po przełożeniu go do rondla z wodą, w przypadku, kiedy posolimy go na patelni będzie twarde.
Komentarze