bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny obiad dla całej rodzinki :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,8 kg wołowiny zrazowej lub bez kości
    1 cebula
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub słodkiej, w wersji delikat)
    1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
    1 liść laurowy
    2 kuleczki ziela angielskiego
    maleńka szczypta gałki muszkatałowej
    1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko umyć, osuszyć, pokroić na plastry, każdy rozbić tłuczkiem. Obsmażyć na patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę do zeszklenia.

    W głębokim rondlu zagotować wodę, tak, aby przykryła mięsko na ponad 2 cm, włożyć obsmażone bitki, zeszkloną cebulę, dodać przyprawy i dusić do miękkości ( u mnie około 1,5 godziny), dusimy pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniamy wodę, następnie kiedy mięsko jest już miękkie, dodajemy koncentrat, zagotowujemy, wyjmujemy mięso na talerz, dodajemy mąkę wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawiamy i zagotowujemy do zgęstnienia sosu, wkładamy mięso z powrotem i zagotowujemy ponownie.

    Danie podałam z ziemniakami i surówką z kapusty białej z chrzanem.

Porady

Mięso solimy dopiero po przełożeniu go do rondla z wodą, w przypadku, kiedy posolimy go na patelni będzie twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować