1.Przygotowanie biszkopt : Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj składniki aż wszystko się połączy. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Blaszka 25 cm x40 cm.
2.Przygotowanie masa : Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając.
3.Przygotowanie polewa : Do miseczki wrzuć pokrojoną na kostkę margarynę oraz połamaną czekoladę. Rozpuść w kąpieli wodnej.
4.Przygotowanie ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze rozsmaruj polewę czekoladową. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Komentarze