Klasyczne WZ

4.5 (156 ocen)

Klasyka w najlepszym wydaniu

Składniki:

  • Składniki biszkopt :
    5 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 szklanka mąki,
    1 łyżka kakao.

    Składniki masa :
    1L śmietanki 36%,
    1/2 szklanka cukru pudru,
    4-5 łyżeczek żelatyny.

    Składniki polewa :
    150g gorzkiej czekolady,
    80g masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto Wuzetka

Klasyczne wz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkopt : Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj składniki aż wszystko się połączy. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

    Blaszka 25 cm x40 cm.

  • 2. Przygotowanie masa : Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając.

  • 3. Przygotowanie polewa : Do miseczki wrzuć pokrojoną na kostkę margarynę oraz połamaną czekoladę. Rozpuść w kąpieli wodnej.

  • 4. Przygotowanie ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze rozsmaruj polewę czekoladową. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować