Ciasto ryżowe z jeżynami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lubię eksperymentować i wymyślać nowe przepisy. Tak właśnie powstało to ciasto ryżowe z jeżynami. I wyszło naprawdę pyszne, a można je jeść na zimno i na ciepło.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g suchego ryżu
    750 ml wody
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    100 ml oleju
    skórka otarta z jednej cytryny
    sok z jednej cytryny
    240 ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    jeżyny (lub inne ulubione owoce)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Ciasto

Ciasto ryżowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlać do garnka i zagotować. Wsypać ryż i na małym ogniu gotować pod przykryciem 15-20 minut (do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki). Garnek zestawić z ognia i jeszcze kilka minut zostawić pod przykryciem, a następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia.
    Zimny ryż przełożyć do większej miski. Dodać cukier, żółtka, mleko i olej. Wszystko dokładnie zmiksować ręcznym blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać sok i otartą skórkę z cytryny, oraz ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem do pieczenia i pianą z białek. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy keksowej o długości 36 cm. Na wierzchu ciasta ułożyć jeżyny i wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować