Biszkoptowa tarta z kremem budyniowym i malinami

4.75 (8 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tarta z malinami i galaretką, wyjęta z lodówki sprawdzi się w upalnie dni jako alternatywa lodów.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na formę do tarty o średnicy 28 cm:
    dno i boki formy dokładnie natłuszczamy i obsypujemy włoską mąką typ 00

    2 jajka
    100 g cukru
    50 ml oleju o neutralnym zapachu
    50 ml mleka
    60 g mąki pszennej typ 405
    50 g skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    6 g proszku do pieczenia Bio
    otarta skórka i sok z 1 cytryny

    Krem:
    125 ml szklanka mleka
    1 żółtko
    1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    50 g masła w temperaturze pokojowej


    2 szklanki malin
    listki mięty do przybrania
    1 krystaliczna galaretka rozpuszczona w 250 ml wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Biszkoptowa tarta z kremem budyniowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Przygotowanie spodu:
    Do miski wbijam całe jajka. Dodaję sól i cukier. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję otartą skórkę z cytryny. Wlewam mleko i olej, krótko miksuję. Teraz przesiewam mąkę, skrobię i proszek do pieczenia umieszczone w przesiewaczu. Miksuję na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewam sok cytrynowy.
  • tarta 2. Ciasto wylewam do przygotowanej formy i równo rozprowadzam. Piekę w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor około 20 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.
  • tarta 3. Odwracam do góry dnem i studzę na kratce kuchennej.

    Przygotowanie kremu:
    W rondelku mieszam cukier, skrobię, żółtka i mleko. Stawiam na średnim ogniu. Ciągle mieszając doprowadzam do zagotowania i uzyskania budyniu. Dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.
    Masło miksuję i ciągle miksując dodaję po łyżce budyniu. Miksuję do połączenia składników.
    Na zimnym spodzie rozsmarowuję cienko krem. Na kremie układam maliny.
    Maliny polewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.
    Przed podaniem dekoruję listkami świeżej mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować