Tarta z malinami i galaretką, wyjęta z lodówki sprawdzi się w upalnie dni jako alternatywa lodów.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto na formę do tarty o średnicy 28 cm:
dno i boki formy dokładnie natłuszczamy i obsypujemy włoską mąką typ 00
2 jajka
100 g cukru
50 ml oleju o neutralnym zapachu
50 ml mleka
60 g mąki pszennej typ 405
50 g skrobi kukurydzianej
szczypta soli
6 g proszku do pieczenia Bio
otarta skórka i sok z 1 cytryny
Krem:
125 ml szklanka mleka
1 żółtko
1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g masła w temperaturze pokojowej
2 szklanki malin
listki mięty do przybrania
1 krystaliczna galaretka rozpuszczona w 250 ml wrzącej wody
Biszkoptowa tarta z kremem budyniowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie spodu:
Do miski wbijam całe jajka. Dodaję sól i cukier. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję otartą skórkę z cytryny. Wlewam mleko i olej, krótko miksuję. Teraz przesiewam mąkę, skrobię i proszek do pieczenia umieszczone w przesiewaczu. Miksuję na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewam sok cytrynowy.
2.Ciasto wylewam do przygotowanej formy i równo rozprowadzam. Piekę w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor około 20 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.
3.Odwracam do góry dnem i studzę na kratce kuchennej.
Przygotowanie kremu:
W rondelku mieszam cukier, skrobię, żółtka i mleko. Stawiam na średnim ogniu. Ciągle mieszając doprowadzam do zagotowania i uzyskania budyniu. Dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.
Masło miksuję i ciągle miksując dodaję po łyżce budyniu. Miksuję do połączenia składników.
Na zimnym spodzie rozsmarowuję cienko krem. Na kremie układam maliny.
Maliny polewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję listkami świeżej mięty.
Komentarze