Biszkopt z musem truskawkowym i pianką

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Super lekkie ciasto na upalne dni

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    8 jaj
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju

    Mus truskawkowy
    ok. 1,5 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe Delecta
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

    Pianka:
    3 śnieżki
    2 szklanki mleka
    2 galaretki truskawkowe Delecta
    1 serek mascarpone

    Do dekoracji kakao lub starta czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt z musem truskawkowym i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, następnie olej. Sypkie składniki przesiewamy i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na formę pieczemy 45 - 50 min. w temp. 180. Po wystudzenie dzielimy go na pół.
  • 2. Truskawki myjemy i miksujemy, dodajemy cukier puder ( jeśli ktoś lubi słodkie można dodać więcej ). Galaretki wraz z żelatyną rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, następnie wlewamy do musu truskawkowego. Mus wylewamy na jeden blat biszkoptu.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śnieżki miksujemy z mlekiem następnie dodając serek mascarpone. Miksujemy jeszcze chwilkę i dodajemy wystudzone galaretki. Wylewamy na mus truskawkowy, zostawiając trochę na wierzch i przykrywamy 2 blatem biszkoptu.
  • 4. Wierzch smarujemy pozostałą pianką sypiemy kakao lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować