Biszkopt z musem truskawkowym i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, następnie olej. Sypkie składniki przesiewamy i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na formę pieczemy 45 - 50 min. w temp. 180. Po wystudzenie dzielimy go na pół.
2.Truskawki myjemy i miksujemy, dodajemy cukier puder ( jeśli ktoś lubi słodkie można dodać więcej ). Galaretki wraz z żelatyną rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, następnie wlewamy do musu truskawkowego. Mus wylewamy na jeden blat biszkoptu.
3.Galaretki rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śnieżki miksujemy z mlekiem następnie dodając serek mascarpone. Miksujemy jeszcze chwilkę i dodajemy wystudzone galaretki. Wylewamy na mus truskawkowy, zostawiając trochę na wierzch i przykrywamy 2 blatem biszkoptu.
4.Wierzch smarujemy pozostałą pianką sypiemy kakao lub startą czekoladą.
Komentarze