Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką

  • wyświetlono: 655 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na bardzo pyszne i lekko kwaśne ciasto, które powstało z tego co powstało po ręką, stwierdzam, że takie nieplanowane ciasta są najlepsze. Często planuję wypieki, robię listę i kupuję produkty, ale czasami zdarza mi się zrobić przegląd lodówki i kuchennych szafek i biorę się za pieczenie. A jak jest u Was? Zapraszam na ciasto:)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka jogurtowa:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
1 galaretka zielona np. agrestowa
250 ml gorącej wody

Mus truskawkowy:
około 30 dag świeżych truskawek
1 cytrynowa galaretka
cukier do smaku

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 2. Pianka jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku. Następnie wykładamy ją równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy tak około 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejący mus wykładamy na piankę i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin.
  • 4. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze stężone ciasto kroimy na kawałki takie jakie chcemy podać, dekorujemy je startą czekoladą i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Można użyć dowolnych ulubionych galaretek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkibiszkoptDeserna słodkoowocepodwieczorekciasto z owocamilekkie ciastona latosezonowedomowe ciastoowocowe ciastona biszkopciez jogurtem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

To ciasto chociaż proste w wykonaniu...

Ciasto z musem truskawkowym

Dodane przez: nadia180

Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto wymyślone na szybko ze składników,...

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką

Jesień to czas, który kojarzy mi...

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Dodane przez: Skotka

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Lekko winne, z musem truskawkowym...

Ciasto z musem truskawkowym

Dodane przez: zielony liść

Ciasto z musem truskawkowym

Wyśmienite ciasto z delikatnym...

Ciasto z truskawkową pianką

Dodane przez: juchab

Ciasto z truskawkową pianką

Bardzo delikatne, miękkie i puszyste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE