Budyniowy biszkopt z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym. Puszysty biszkopt, lekko zwilżony musem truskawkowym.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 21x25 cm
    Składniki ciasto:
    4 duże jajka
    200 g cukru
    3 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki tortowej
    Sól do smaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    ½ l mrożonych truskawek(mogą być świeże – ½ kg)
    2 galaretki truskawkowe
    400 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    Kilka sztuk biszkoptów okrągłych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Budyniowy biszkopt z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki sypkie wymieszać. Jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na sztywną białą masę. Porcjami dodawać składniki sypkie, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec 35 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na pół. Truskawki rozmrozić, zlać sok do szklanki , uzupełnić do pełnej szklanki gorącą wodą. Przelać do większego garnuszka, podgrzać, wsypać galaretki, rozpuścić, dodać owoce. Lekko przestudzić, zmiksować. Śmietankę ubić z porcjami cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodawać porcjami mus truskawkowy, ubijać na jednolity krem –mus.
    Wyłożyć ½ kremu musu na spód ciasta, przykryć drugą połową ciasta. Wyłożyć pozostały mus krem. Na kremie ułożyć biszkopty, lekko wcisnąć. Ciasto schłodzić. Wierzch ciasta udekorować gwiazdkami z bitej śmietanki.

Porady

1.ciasto można posypać cukrem pudrem zamiast kleksów bitej śmietanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

biszkopt budyniowy

To może cię zainteresować