Biszkopt z masą budyniową i delicjami otulonymi galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka ciągle ubijając. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa budyniowa:
Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej połowie szklanki mleka rozrobić mąkę z żółtkami. Ugotować budyń i zostawić do ostygnięcia. Utrzeć margarynę mikserem. Dodawać porcjami budyń i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
3. Poncz:
Dwie czubate łyżki cukru rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na pół godziny. Dodać wyciśnięty sok z całej cytryny. Dodać pół litra przegotowanej, chłodnej wody, kieliszek wódki i aromat arakowy.
4. Galaretki rozpuścić w odpowiedniej ilości wody wg .instrukcji , odstawic do stężenia.
5. Upieczony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć jedną część ponczem, rozsmarować dżem wiśniowy nałożyć masę i przykryć drugą część biszkoptu. Znów nasączyć i nałożyć masę.(niewielka ilośc masy zostawiamy na wierzch)
Wierzch posmarowac pozostała masą , ułozyc delicje zalać tężejącą galaretką i wstawić na noc do lodówki.
Smacznego :)
Komentarze