Biszkopt z masą budyniową i malinami

  • wyświetlono: 4320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Typowo letnie ciasto z lekkim kremem, owocami i galaretką.

kamila19851

Składniki

biszkopt:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki żytniej
6 białek
4 żółtka
1 szklanka ksylitolu / cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody

masa:
3 szklanki mleka
4 łyżki ksylitolu / cukru
3 łyżki cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
2 żółtka
50g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowo:
2 opakowania galaretki w tym samym smaku
2 szklanki malin (ja użyłam różowych i czarnych)

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z masą budyniową i malinami

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce do momentu, aż uzyskają konsystencję jak "żel".
  • 2. W czasie gdy galaretki stygną, szykujemy biszkopt.
    Ubijamy białka jajek na sztywno.
    Dodajemy stopniowo ksylitol i 4 żółtka (naprzemiennie), ciągle ubijając. Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy stopniowo, po łyżce, do piany, miksując wszystko na najniższych obrotach. Na końcu miksowania dodajemy wodę.
    Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25 minut.
    Po upieczeniu od razu wyciągamy. "Rzucamy formą": blaszkę z ciastem zrzucamy z wysokości minimum 50cm - dzięki temu biszkopt nie powinien opaść.
    Ciasto studzimy, a następnie przekrawamy na 2 blaty. 1 blat wkładamy z powrotem do formy. Drugi zostawiamy obok.
  • 3. 2 szklanki mleka zagotowujemy z ksylitolem, cukrem waniliowym (lub z ziarnami wyciągniętymi z przekrojonej wzdłuż laski wanilii) i masłem.
    Resztę mleka, mąkę ziemniaczaną i żółtka dokładnie miksujemy.
    Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę mleczko-jajeczną. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przelewamy od razu na blat ciasta, który znajduje się w tortownicy. Przykrywany drugim kawałkiem ciasta, lekko dociskając. Czekamy aż budyń ostygnie.
  • 4. Gdy galaretki po schłodzeniu będą ścięte jak "żel", a masa budyniowa pomiędzy ciastem ostygnie, układamy na cieście owoce, zalewając je galaretkami.
  • 5. Na zakończenie ciasto chłodzimy.
    Taki biszkopt najsmaczniejszy jest, gdy postoi przez noc w lodówce.

Porady

Ciasto możemy również uszykować ze zwykłą mąką pszenną. Proporcje będą takie same.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylabiszkoptMalinybiszkopt z galaretkątorty dla dziecibiszkopt z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z konfiturą różaną i masą budyniową

Dodane przez: juchab

Sernik z konfiturą różaną i masą budyniową

Przepyszny sernik z cudownym aromatem...

biszkopt z masą śmietankową i owocami

Dodane przez: aniak

Biszkopt z masą śmietanową i owocami

Ciasto zrobiłam na urodziny mamy...

lekki biszkopt z mascarpone i truskawkami

Dodane przez: Natalia76

Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami

Lekkie i bardzo smaczne ciasto...

tort z masą budyniową

Dodane przez: celkapatelka

Tort z masą budyniową

Lubimy torty.Ten był specjalnie...

image-0bc2gwl

Dodane przez: Asia34

Biszkopt z galaretką, borówkami i malinami

Biszkopt z galaretką, borówkami...

Biszkopt z truskawkami i masą budyniową

Dodane przez: JoannaG

Biszopt z truskawkami i masą budyniową

Proponuje na dzisiaj biszkopt z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE