Biszkopt z masą serowo-śmietanową z pieczonym kokosem

1 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto upiekłam z przepisu mojej idolki siostry Anastazji, jest przepyszne. Ciasto ze zdjęcia jest wysokie, bo piekło się na blasze 30x25 cm, można je spokojnie zrobić na blasze 35x25, będzie wtedy trochę niższe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowo-śmietanowa:
    500 g twarogu drobno mielonego
    3 łyżki cukru
    500 ml śmietany 30 % lub 36 %
    1 śmietana śnieżka lub 2 śmietanfixy
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatki:
    100 g wiórek kokosowych
    50 g masła
    1 słoik jasnego dżemu
Wystaw ocenę:

1 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z masą serowo-śmietanową z pieczonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
  • 2. PRZYGOTOWANIE MASY SEROWO-ŚMIETANOWEJ:

    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Ser utrzeć z cukrem, dodając połowę tężejącej galaretki. W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze śnieżką lub śmietanfixami , dodać cukeir puder i drugą połowę tężejącej galaretki. Ubitą śmietanę połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać.

    Kokos podsmażyć na maśle na patelni.
  • 3. Przekładamy ciasto:

    Na pierwszą część biszkoptu nakładamy masę serowo-śmietanową i nakładamy drugą połowę biszkoptu. Następnie górę ciasta smarujemy dżemem i posypujemy pieczonym kokosem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa serowa Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować