Biszkopt z masą czekoladową

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie wielu smaków doprowadza do powstania tego oto ciasta, warto! Smaczne, polecam wypróbować.

Składniki:

  • Biszkopt makowy

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki zwykłej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kopiata łyżka maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOP CAPPUCCINO

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki zwykłej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kopiata łyżka kawy CAPPUCCINO
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KOKOS GOTOWANY

    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    15 dag kokosu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 margaryny

    MASA

    0,5 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    5 żółtek
    3 kopiate łyżki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier wanilinowy
    1 margaryna
    kieliszek spirytusu
    1 tabliczka czekolady
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT MAKOWY Białka ubić dodać cukier, a następnie żółtka. Obie mąki z makiem i proszkiem do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sitko i łyżką wmieszać do masy jajecznej. Piec w 180 st około 20 min.

    Tak samo postąpić z drugim biszkoptem (tylko zamiast maku dodać kawę).
  • 2. KOKOS Odrobinę mleka odlać, a resztę zagotować z cukrem, dodać margarynę, a gdy się rozpuści wsypać kokos. Gdy zacznie się gotować wlać roztrzepaną w reszcie mleku mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając- zagotować.
  • 3. MASA Odlać pół szklanki mleka, a resztę wlać do większego garnka i zagotować. W mniejszej części mleka rozrobić żółtka, mąki i cukier wanilinowy. Wlać do gotującego mleka i mieszać aż się zagotuje. Odstawić do wystudzeniu. Margarynę utrzeć, dodać cukier, a następnie po odrobinie zimnego budyniu, a na końcu spirytus.
  • 4. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę. Na spód kładziemy biszkopt makowy. Następnie gotowany kokos jeszcze ciepły, aby się dobrze rozcierało. Później masę czekoladową i przykrywamy biszkoptem CAPPUCINO, na niego masa biała.

    Całość dekorujemy czekoladową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować