Biszkopt z kremem, dżemem i kokosowo-owsianą posypką

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Biszkopt z kwaskowym dżemem porzeczkowym, kremem i kokosowo-owsianą posypką na naszym świątecznym stole zawsze robi furorę. W cieście każdy znajdzie coś ulubionego, jedni uwielbiają jego krem, inni posypkę z wiórek i płatków owianych. Jedno jest pewnie- ciasto smakuje wszystkim :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    1/2 szkl. drobnego cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:

    600 ml mleka
    2 budynie waniliowe/śmietankowe
    1 cukier wanilinowy
    1/2 szkl. cukru
    200 g masła

    Dodatkowo:

    1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki

    Do dekoracji:

    8 łyżek wiórków kokosowych
    8 łyżek pełnoziarnistych płatków owsianych CENOS
    ok. 5-6 łyżek masła
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Biszkopt z kremem, dżemem i kokosowo-owsianą posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mikser wyłączamy. Mąki przesiewamy do miski i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem wyjmujemy i zrzucamy z około 1 m wysokości na ziemię. Ostawiamy do wystygnięcia z piekarniku.
  • 2. Budyń gotujemy z cukrem. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
  • 3. Jedną część biszkoptu ponczujemy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Następnie smarujemy równo dżemem. Na dżem wykładamy połowę kremu budyniowego, drugą część biszkoptu i pozostały krem.
  • 4. Do rondelka przekładamy wiórki kokosowe, płatki owsiane, masło i cukier puder Podgrzewamy często mieszając do momentu aż uzyskają złoty kolor. Studzimy i posypujemy wierzch ciasta.

Porady

Jeśli chcecie, biszkoptu nie musicie dzielić na 2 części. Możecie na biszkopt wyłożyć całą masę budyniową i posypać posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować