Biszkopt z jabłkami

4.49 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

idealne dla wielbicieli ciast z jabłkami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl cukru
    szczypta soli
    3/4 szkl mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka p.d.p

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek (6szt)
    1/2 szkl cukru
    2 budynie śmietankowe
    3 szkl wody

    Dodatkowo:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    2 galaretki cytrynowe
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesiane mąki i proszek, wymieszać na niskich obrotach mikserem. Piec ok 30-35 minut. Biszkopt po ostudzeniu można nasączyć.
  • 2. Jabłka pokroić w kostkę. Zagotować 2 szkl wody z 1/2 szkl cukru i wrzucic pokrojone jabłka, gotować ok 5 minut. Budynie rozrobić w 1 szkl wody i wlać do jabłek i chwilę gotować. Ciepłe wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Kremówkę ubić na sztywno i dodać tężęjącą galaretkę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować