Jabłecznik na budyniu

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

super smaczne ciasto :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna
    szczypta soli
    1 jajko
    2 żółtka

    Dodatkowo:
    2 bydynie śmietankowe
    4 szkl mleka
    1 - 1 1/2 kg jabłek
    2 łyżki bułki tartej
    2 kisiele brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik na budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zamrozić. Pozostałe wyłożyć na blachę. Budynie ugotować wg przepisu, wylać na ciasto. Jabłka pokroić w kostkę, dodać bułkę tartą i kisiele w proszku. Wymieszać dokładnie, aby jabłka były dokładnie obtoczone. Jabłka wyłożyć na budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce resztę zamrożonego ciasta. Piec 50 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować