Biszkopt z jabłkami

4.5 (175 ocen)

Lekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka - 9 szt
    mąka - 2 szkl
    cukier - 2 szkl
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    ocet - 1 łyżka
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    sól
    tłuszcz
    PONCZ
    woda gotowana -1 szkl
    sok z cytryny - 0,5 szt
    cukier - 1 łyżka
    KREM
    śmietana kremówka 36% - 250 ml
    cukier puder - 1 łyżka
    śmietan fix - 1 opak
    MASA JABŁKOWA
    jabłka - 1,5 kg
    cukier - 2 łyżki
    galaretka cytrynowa - 1 opak
    POLEWA CZEKOLADOWA
    jajko - 1 szt
    kakao -3 łyżki
    cukier -3 łyżki
    margaryna - 0,5 kost
    DEKORACJA
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z jabłkami 1. BISZKOPT
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
  • Biszkopt z jabłkami 2. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec przez 35 minut w 180 stop.
  • Biszkopt z jabłkami 3. KREM
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę.
  • Biszkopt z jabłkami 4. MASA JABŁKOWA
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu. Do podsmażonych jabłek dodać cukier, chwilę przesmażyć. Następnie zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać.
  • 5. PONCZ
    Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać.
  • 6. POLEWA CZEKOLADOWA
    Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje.
  • Biszkopt z jabłkami 7. PRZEŁOŻENIE CIASTA
    Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części.
  • Biszkopt z jabłkami 8. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią ciasta
  • Biszkopt z jabłkami 9. Następnie wyłożyć krem śmietanowy i ostatni placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Posypać ciasto wiórkami kokosowymi
  • Biszkopt z jabłkami 10. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować