Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
2.Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec przez 35 minut w 180 stop.
3.KREM
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę.
4.MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu. Do podsmażonych jabłek dodać cukier, chwilę przesmażyć. Następnie zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać.
5.PONCZ
Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać.
6.POLEWA CZEKOLADOWA
Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje.
7.PRZEŁOŻENIE CIASTA
Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części.
8.Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią ciasta
9.Następnie wyłożyć krem śmietanowy i ostatni placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Posypać ciasto wiórkami kokosowymi
Komentarze