Biszkopt czekoladowy z kremem czkoladowym i musem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miałam biszkopt czekoladowy bo chciałam zrobic tort, ale zamiast tortu wyszło to ciasto ,nazbierałam jagód i poprostu zachciało nam sie ciasta z jagodami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt - 5 jajek, 3/4 szkl mąki tortowej, 1/4 szkl mąki ziemniaczanej ,3/4 szkl cukru,szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki kakao .Krem czekoladowy do tortów 1 opakowanie,1 bita śmietana Dr.Oetkera, mleko .30 dkg jagód , 2 łyżki cukru ,,400 ml.kremówki ,2 szt śmietan fix, 6 łyżeczek żelatyny,2 łyżki cukru pudru, 1 jogurt naturalny grecki 400 gr.2 galaretki ( owoce leśne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt czekoladowy z kremem czkoladowym i musem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,dodajemy żółtka i cukier na przemian dalej ubijając. z mąki tortowej ubieramy 2 łyżki i dodajemy kakao obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie już nie miksując łączymy z masą jajeczną.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm,pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st.około 40 min ( do suchego patyczka ) po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • 2. Biszkopt kroimy na 2 blaty ,spód wkładamy z powrotem do tortownicy ale już bez papieru i nasaczamy troche (ja nasączyłam wodą z cytryną z odrobiną cukru.) Krem czekoladowy robimy tak jak na opakowaniu ,bitą śmietane ubijamy tak jak pisze na opakowaniu i łączymy z kremem czekoladowym taki krem przekładamy na spód biszkoptu i wkładamy do lodówki na 20 min w miedzy czasie gotujemy galaretki w 3 szkl wody i dajemy do lodówki aby lekko steżeli. jagody czyścimy (1/2 szkl jagód odkładamy ) a reszte gotujemy tak do 5 min w 1/4 szkl wody z 2 łyżkami cukru nastepnie je miksujemy blenderem .
  • 3. Kremówke ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i pod koniec dodajemy śmietan fixy,żelatyne rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do jagód ,jogurt miksujemy i łączymy z jagodami z żlatyną całośc łączymy delikatnie z ubitą na sztywno śmietaną .2 cześc biszkoptu kroimy na paski o szer.do 2 cm.i układamy na kremie czekoladowym robiąc kratke ,na góre wykładamy mus jagodowy , posypujemy odłożonymi jagodami i wkładamy znowu do lodówki ale już na dłużej jak zobaczymy że mus jagodowy już steżał wlewamy teżejącą galaretke.i ponownie do lodówki aby galaretka stwardła.

Porady

Czas podany to czas wykonania.+ lodwke trzeba doliczyc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować