Biszkopt Cappuccino

4.48 (190 ocen)

  • 60 min

Wspaniały biszkopt do ciast kawowych :)

  • 60 min

Składniki:


  • 6 jaj
    1 szkl. cukru
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka oleju
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl. kawy Cappuccino w proszku (ulubiony smak)
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, wodą, octem i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kolejno dodajemy wolnym strumieniem żółtka, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy wymieszaną mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek Cappuccino. Wymieszaną puszystą masę przelewamy do natłuszczonej i/lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od. 30 minut w 160-180 st. do tzw. suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

Porady

Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z tortownicy lub 2 blaty z blachy prostokątnej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować