Biszkopt cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, wodą, octem i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kolejno dodajemy wolnym strumieniem żółtka, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy wymieszaną mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek Cappuccino. Wymieszaną puszystą masę przelewamy do natłuszczonej i/lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od. 30 minut w 160-180 st. do tzw. suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
Porady
Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z tortownicy lub 2 blaty z blachy prostokątnej :)
Komentarze