Biszkopt Cappuccino

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rewelacyjny deser:) połączenie masy cappuccino z masą budyniową, idealne:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru białego
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki ciemnego kakao
    kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie)

    Masa budyniowa:
    2 duże budynie śmietankowe
    1/2 litra mleka 3,2%
    1 kostka masła (ja dałam śmietankowe)
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (można zastąpić rodzynkami)

    Masa cappuccino:
    1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym
    2 śnieżki na mleko
    1 śmietan-fix
    5 łyżek żelatyny
    2 szklanki mleka 3,2%

    Dekoracja:
    1 czekolada gorzka
    1 czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt Cappuccino 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, do dużej miski wkładamy białka i ubijamy je na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski nic nie powinno spadać). Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, a pod koniec po jednym żółtku, dokładnie miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz cukier puder, olejek waniliowy i kakao.
  • Biszkopt Cappuccino 2. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy do blaszki.
  • Biszkopt Cappuccino 3. W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując.
  • Biszkopt Cappuccino 4. Na samym końcu wsypujemy kandyzowana skórkę cedratu lub rodzynki (zależy od upodobań). Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony biszkopt.
  • 5. Na samym końcu przygotowujemy masę cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odlałam 1/3 szklanki mleka i rozprowadziłam w nim kawę cappuccino, aby nie zrobiły się grudki kawy, gdy mleko w rondelku się zagotowało wlałam kawę i zagotowałam to wszystko na ogniu. Kawę wystudzić.
  • 6. Do chłodnej kawy wsypujemy śnieżki oraz śmietan–fix i miksujemy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w niewielkiej ilości wody i dodajemy do ubitej śnieżki, wszystko dokładnie ze sobą łączmy i wylewamy na masę budyniową.
  • 7. Czekolady ścieramy i posypujemy ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować