Biszkopt kakaowy z cappuccino

4.48 (163 ocen)

Pyszne kawowe ciasto na niedzielne popołudnie

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jaja
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    2-3 łyżki kakao

    MASA CAPPUCCINO:
    2 szklanki mleka
    2 szklanki cappuccino czekoladowego (należy kupić 2 opakowania)
    4 śnieżki
    2-3 łyżeczki żelatyny

    MASA ŚNIEŻKOWA:
    2 śnieżki
    400 ml mleka (jak na opakowaniu)
    2-3 łyżeczki żelatyny
    kakao do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt kakaowy z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka ubić na sztywno. Dodawać kolejno: cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, olej. Piec około 40 minut. (Blacha podstawowa, ok. 24x36)
  • 2. MASA CAPPUCCINO:
    Mleko zagotować i rozpuścić w nim cappuccino. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy wystygnie wstawić do lodówki- powinno być bardzo zimne. Masę wyjąć z lodówki i ubić na sztywno ze śnieżkami. Pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody.
    Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
  • 3. MASA ŚNIEŻKOWA:
    Śnieżkę rozrobić zgodnie z przepisem z tyłu opakowania. Pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Wyłożyć na masę cappuccino i posypać kakaem. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować