Biszkopt z masą śmietankowo-mascarpone i winogronami

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Delikatne ciasto, w którym wyczuwalny jest smak białej czekolady. Konsystencja masy przypomina puszyste ptasie mleczko. Oczywiście szybko zniknęło z talerza. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie:)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa:
    0,5 l śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    1 tabliczka białej czekolady
    3 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 łyżka alkoholu

    Ponadto:
    winogrona różowe
    2 galaretki cytrynowe

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Biszkopt z masą śmietankowo-mascarpone i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z solą, dodać cukier, żółtka. Do ubitych żółtek wsypywać mąkę z proszkiem delikatnie mieszając, na końcu dodać olej. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wymiarach 21x 33 cm .Piec w temperaturze 160 stopni ok. 35-40 minut. Ostudzony biszkopt nasączyć wodą z cukrem i alkoholem.
  • 2. Masa: Z pół litra śmietanki odlać 3 łyżki i te 3 łyżki dodać do połamanej białej czekolady, którą należy roztopić w kąpieli wodnej. Resztę śmietanki ubić. Do ubitej śmietanki wlewać jeszcze ciepłą czekoladę, wciąż ubijając, następnie dodać serek mascarpone oraz rozpuszczoną w 1/4 szklance wody ciepłą żelatynę, masę szybko wyłożyć na biszkopt umieszczony we foremce wyłożonej folią. W masę lekko powciskać winogrona.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i tężejącą wylać na ciasto.

Porady

Winogrona można zastąpić innymi dostępnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Serek Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować