Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami

4.5 (191 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe, przełożone brzoskwiniami i masą ze śmietanki i sera. Do tego czekoladowa posypka.
Wszystko razem smakuje obłędnie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy)
    1 szklanka mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    500 ml śmietanki 30%
    400 g. sera do serników ( nie powinien być za rzadki)
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    kilka kostek gorzkiej czekolady
    kilka kostek białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami 1. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier i cukier waniliowy.
    Dodać żółtka, dalej ubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia
    i delikatnie wmieszać do jajek.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170 stopni, 20-25 minut.
  • Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder.
    Do ubitej śmietany dodawać partiami ser.
    Nie miksować za długo, tylko do czasu aż ser połączy się ze śmietaną.

    Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jednej połówce poukładać pokrojone w półplasterki brzoskwinie (brzoskwiń nie odsączałam).
  • Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami 3. Na brzoskwinie wyłożyć masę śmietanowo serową (zostawić trochę masy).
    Przykryć drugim blatem i wierzch wysmarować pozostałą masą.
  • Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami 4. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Udekorować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na kilka godzin.

Porady

Nie odsączone brzoskwinie bardzo fajnie nasączą nam biszkopt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować